Inhoudsopgave
Deel

Wat is GMO?

Wat is GMO?

Een gezonde wereld verdient zoveel beter voedsel

De huidige discussie over GMO (genetische gemodificeerd organisme) houdt ons allemaal bezig. Zeker met het oog op het mogelijke TTIP-akkoord tussen de EU en de VS waarmee de deur voor de genetisch ontwikkelde producten ook in Europa wagenwijd lijkt te worden open gezet.

Het genetisch modificeren betekent het door de mens handmatig en gericht veranderen van genen (DNA-structuur) van een organisme, met als doel om de eigenschappen zo te veranderen dat het bijvoorbeeld beter bestand is tegen ziekten, langer houdbaar is of beter tegen droogte kan voor een grotere oogstopbrengst.

De ontwikkeling van deze GMO-producten is in een stroomversnelling geraakt omdat het producenten de mogelijkheid biedt meer geld te verdienen. Ook ik ben mij bewust van het feit dat de voedselproductie tot 2050 met 60 tot 70 procent moet toenemen om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.

Dilemma rondom voedsel en mondiale bevolkingsgroei

Het is een groot dilemma, om grootschalig voedsel te produceren zijn we helaas afhankelijk of verslaafd geworden aan de moderne landbouw. Meerdere onafhankelijke onderzoeken tonen echter ondubbelzinnig aan dat het eten van genetisch gefabriceerd voedsel op de lange termijn ernstige gezondheidsschade oplevert. Mijn visie op preventieve gezondheid wordt mede ingegeven door het niet- functionerende Europese landbouwbeleid.

Want wat is nu de dagelijkse realiteit?

De landbouwgrond verschraalt al te lang, er vindt teveel bewerking plaats op dezelfde landbouwgrond. Daarnaast vindt er teveel bewerking plaats met genetisch gemodificeerd landbouwgif en wordt er geforceerd gekweekt in kassen. Gelukkig worden steeds meer mensen en landen zich bewust van de gevaren van GMO. Landen zoals China, Rusland, Engeland, Duitsland en Japan zijn tegenstander.

Het enige land wat echt extreem veel GMO wordt gebruikt is Amerika. In dat opzicht hebben we in de EU nog geluk. De EU heeft, vooralsnog, het gebruik van GMO’s aan banden gelegd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de USA kun je producten nog GMO-vrij verkrijgen.

We eten gewoonweg niet gezond!

Als ik dagelijks mensen spreek over hun voedselpatroon dan denkt de meerderheid dat ze gezond eten. Helaas is dat echter een farce. Eet je wel eens taco’s, muesli, pastasauzen, tomaten, mais of soya?

Dan eet je GMO’s. Ik ben ook een voorstander van het juist labelen van producten die GMO bewerkt zijn. Verder zitten er bijna geen vitamine en mineralen meer in de groenten en dat is toch iets wat men hard nodig heeft.

We zijn ooit op het idee gekomen om gif op onze gewassen te spuiten om het te beschermen tegen schimmels en ongedierte. Hierbij verdwijnt het vermogen dat gewassen zichzelf beschermen tegen deze invloeden. De stoffen die de planten, maar ook ons, beschermen tegen deze invloeden heten salvestrolen. Deze zijn in de laatste jaren drastisch afgenomen.

Ons lichaam heeft essentiële voedingstoffen nodig

We ontberen als consument gewoon teveel essentiële voedingstoffen voor een juiste balans. Alle lichaamscellen hebben nu eenmaal additionele stoffen nodig om optimaal te functioneren. Een noodzakelijke aanvulling die een tegengewicht vormt en bijdraagt aan een gezond leven voor iedere consument. Ik denk dat we ons bewust moeten zijn dat we terug moeten naar de basis van goede micronutriënten.

Wij zien de gevaren van een lichaam met een tekort aan vitale bouwstenen. Want wat zijn optimale waardes die in je lichaam horen te zitten? De huidige realiteit is dat we daar als consument teveel onder zitten. Helaas wordt dit onderschat door de reguliere gezondheids instanties. De overheid zal naar ons inzien hierin ook een meer initiërende rol in moeten nemen.

Ons dagelijkse voedsel is uiteindelijk niet meer volledig toereikend voor optimale voedingsstoffen

Want ofschoon we als consument denken dat we gezond eten, doen we dat zoals eerder beschreven uiteindelijk niet. De dagelijkse voeding ontbeert teveel substantiële stoffen. Uiteindelijk leidt dit proces wel tot structurele tekorten aan voldoende vitamines uit regulier voedsel. Medicijngebruik heeft ook een negatieve werking op het opnemen van micronutriënten.

Bij gebruik van een simpel maagzuurremmend product nemen micronutriënten als vitamine B al veel minder goed op. Dit geldt voor bijna alle medicijnen. Dit is echter niet zo bekend bij artsen. In Nederland zijn er vele honderdduizenden mensen die statines gebruiken. Dit medicijn blokkeert de aanmaak van Q10. Veel spierpijnklachten en hartproblemen kunnen hier mee te maken hebben.

Zo zijn er vele voorbeelden. Mijn ervaring in de laatste 35 jaar is dat het nuttig is om met voedingssupplementen aan te vullen.

Wel de juiste met de voor het lichaam herkenbare stoffen. In de toekomst zal er meer en meer bekend worden over het effect van micronutriënten op ons lichaam maar ook de tekorten wat dit voor een effect heeft op lange termijn.

Paul Gebbink, oprichter Beyuna